ما در این مقاله از وب سایت نهالستان سهند نهال قصد داریم درمورد مزایای کاشت نهال صنوبر توضحاتی جامع ارائه دهیم. صنوبر گیاهی است چوبده با رشد سریع این گیاه در خاک های سبک مثل خاک لوم بخوبی رشد میکند بر حسب گونه های مختلف در اغلب مناطق قابل کشت است تکثیر آن از طریق قلمه بوده که در اواسط اسفند تا اوایل بهار قلمه را به طول 20 سانت گرفته ودر زمینی که قبلا شخم زده اید طوری قلمه ها را در خاک قرا ر دهید که فقط یک یا دو جوانه بیرون از خاک باشد هنگام کم آبی باید آبیاری انجام شود تا اواخر آذر قلمه ها به سه تا چهار متر می رسند ودر اسفند ماه قابل انتقال به زمین اصلی است البته از کود اوره برای رشد قلمه ها در نهالستان دو تا سه با استفاده شود
درباره صنوبر بیشتر بدانید
صنوبر، تبریزی، شالک (نام علمی: Populus) درختی است از راسته مالپیگیسانان، تیره بیدیان. نام آن به انگلیسی Poplar است. به درخت صنوبر، سپیدار هم گفته میشود. تبریزی درختی برگریز است که برگهایش پیش از ریزش رنگ طلایی روشن تا زرد به خود میگیرند. صنوبر درختی است که تا ۶ سالگی میتواند به بازده مطلوب برای برداشت چوب برسد. گلپایگان دارای یکی از غنیترین زیستگاههای صنوبر است و صنوبر گلپایگان گونهای منحصر به فرد است. به این خاطر گلپایگان را به عنوان شهر صنوبرها میشناسند. تبریزیها همچون بیدها دارای مجموعه ریشههایی بسیار قوی و نفوذگر هستند. بنابراین، آنها را نبایستی نزدیک به ساختمانها و لولهها کاشت.
گونه های مختلف درخت صنوبر
درختان صنوبر دارای ۸۵ گونه هستند که گونه های کبوده یا سپیدار، تبریزی یا شالک ، تیره بومی چون پده و سفید پلت از این درخت در ایران یافت میشود.
1- گونه صنوبر تبریزی
این گونه از صنوبر ها دارای تنه صاف و قد کشیده ، تاج دوکی شکل و باریک ، شاخه هایی مایل به تنه که باهم تاج کاملا بسته ای را تشکیل می دهند ، پوست خاکستری که در پیری به خاکستری تیره تبدیل می شود است.
صنوبر تبریزی به اسم های دیگری چون تبریزی آق قواخ و راجی هم نامیده شده است.
2-گونه صنوبر شالک
صنوبر شالک دارای تاج کاملا باز و شاخه های باز و جدا از هم میباشد ، تنه این رسته ناصاف تر و تیره تر از گونهی صنوبر تبریزی است همچنین شاخه های پر وقطوری دارد .
صنوبر شالک به اسم هایی چون اشنک، دله راجی، ایری قلمه هم معروف میباشد.
3- گونه صنوبر کبوده یا سپیدار
صنوبر سپیدار اکثرا در نواحی خشک و نیمه خشک و در کنار رودخانه ها و کانال های آبیاری به چشم میخورد همچنین در مناطق سردسیری و معتدل هم شرایط زراعت را دارد .
کبوده یا سپیدار به نام های دیگری چون شال، آلاچنار و کلمبور هم شناخته میشود .
4- گونه صنوبر کبوده شیرازی
صنوبر کبوده شیرازی تاجی باز و گسترده دارد که شاخه های آن هم پر و متعدد است.
5- گونه صنوبر کبوده بومی
صنوبر کبوده بومی تاجی بسته و متراکم ، تنه سفید متمایل به سبز زیتونی دارد.
6- گونه صنوبر سپید پلت
صونبر سپید پلت به جنگل های شمال کشور، به ویژه جنگل های مناطق جلگه ای تعلق دارد. برگ و تنه درخت سپید پلت به گونهی کبوده شبیه است ولی تنه آن سخت تر است و دارای شکاف های بیشتری میباشد.
7- گونه صنوبر پده
این رسته در کنار رود های گرمسیر مانند حاشیه رود های دز، کارون و کرخه به شکل بیشه های گسترش یافته دیده میشود.صنوبر پده در مقابل صنوبرهای دیگر ثبات بیشتری را در شرایط شوری خاک و خشکی از خود نشان می دهد . این درخت با اسم های دیگری چون گردبید، بید سمرقندی، پلک و پی چوب نیز شناخته میشود.
اهمیت درختان صنوبر در توسعه زراعت چوب
دلایلی که باعث شد صنوبرها روز به روز ارزش بیشتری یابند عبارتند از:
- از نظر اکولوژیکی کم نیاز هستند و گونه های مختلف آن قابلیت سازگاری با اقلیم های مختلف را دارند.
- در شرایط مساعد بسیار سریع الرشد هستند (تولید تا 40متر مکعب در سال در هکتار)
- امکان کاشت انبوه آن ها در کنار هم و بهره برداری در زمان کوتاه (دوره های چندساله) وجود دارد.
- چوب آن ها سبک، نرم، همگن، رنگ روشن ، خوش کار و دارای قابلیت های چسب، میخ و پیچ خوری خوب است.
- کشت و توسعه آن ها از طریق قلمه، بذر، جست، پاجوش امکان پذیر است. همچنین با دورگ گیری ها، خواص ممتاز آن ها با یکدیگر ترکیب می شود
چوب صنوبر ها به سبب مقاومت قابل ملاحظه در برابر خم شدن ، برای تهیه تیرهای ساختمانی، ستون و خرپای زیرشیروانی در ساختمان به کار می روند. خصوصیات ویژه صنوبر باعث شده است تا در بیشتر مناطق کشور تنها چوبی باشد که جهت کبریت سازی به کار می رود. به علت دوام نسبی کم،حساسیت در برابر آفات ، معمولا پس از اشباع شدن در صنایع درب و پنجره سازی به کار گرفته می شوند. چوب های قطور آن برای روکش سازی مناسب است. به سبب سبکی، روشنی رنگ، چسب پذیری، قابلیت تراشه شدن آسان و نداشتن مواد زائد مناسب برای صنایع تخته خرده چوب و نئوپان و به سبب راست تار بودن و قابلیت فیبره شدن عالی از بهترین مواد اولیه برای صنایع فیبرسازی است.
مزایای اقتصادی کاشت نهال صنوبر:
زمان آن است که متقاعد شویم که کاشت نهال صنوبر از همه جنبه ها سودمند است. فروش درختان آن درآمد خوبی به شما می دهد و مانند بادگیرهایی که در لبه باغ می وزد، درختان باغ و میوه های آنها را از باد باز می دارد.
دلایل اصلی برای کاشت صنوبر عبارتند از:
- بهره برداری از صنوبر در مدت زمان کوتاه تری نسبت به سایر درختان غیر مثمر انجام می شود.
- قابل کاشت در آب و هوای مختلف و در زمین های کوچک.
- حفاظت از اراضی ساحلی در برابر سیل و طغیان.
- صنوبر با سایر محصولات مانند گندم، هندوانه، سیب زمینی و… مغایرتی ندارد.
- از چوب کم قطر آن برای ساخت نئوپان و محصولات کاغذی استفاده می شود.
- تقاضا برای چوب صنوبر در حال افزایش است و قیمت ها مناسب است.
- نهال های صنوبر در مقایسه با سایر درختان جنگلی غیر مثمر گران هستند.
- کاشت هر ردیف در فاصله حداقل یک یا دو متری امکان پذیر است.
- امکان صادرات چوب صنوبر به کشورهای عربی و کسب درآمد از آن وجود دارد.
- برای کاشت و تولید درخت از صنوبر به ابزار و افراد زیادی نیاز ندارید.
کلام آخر
احتیاج روزافزون به چوب و فرآورده های آن در سطح جهان باعث شده است تا دیگر الگوهای قدیمی تولید چوب با افزایش واحد سطح، جوابگوی نیاز روزافزون صنایع چوب نباشد . بنابر این توجه بیشتری به روش های مختلف افز ایش تولی د در واحد سطح و در زمان کوتاه با استفاده از روش های گوناگون به نژادی، کوتاه کردن دوره های بهره برداری و گونه های سازگار با دوره های کوتاه مدت معطوف شده است.
چرا خرید نهال از نهالستان سهند نهال؟
این نهالستان بزرگترین تولید کننده نهال سیب در غرب کشور با همکاری و ناظرین و کادر مجرب جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی و بیش از سه دهه در زمینه نهال کاری – نهال فروشی – خرید نهال – فروش نهال و احداث باغات مدرن اقتصادی میوه فعالیت دارد.
این شرکت سالیانه 5 هکتار نهالستان از انواع نهال پیوندی و غیر پیوندی انگور زیر کشت دارد. این نهالستان سالیانه حدود 300 هزار اصله نهال شناسنامه دار و مجوزدار تولید می کند و به داخل و خارج از کشور صادر می کند.