مقالات نهال

مزایا و معایب آبیاری زیر سطحی

مزایا و معایب آبیاری زیر سطحی

در این مقاله از وب سایت سهند نهال بزرگترین مرجع فروش نهال به مزایا و معایب آبیاری زیر سطحی خواهیم پرداخت. همانطور که می‌دانید آبیاری مزارع کشاورزی با روش های مختلفی صورت می‌گیرد که آبیاری زیر سطحی یکی از این سیستم های آبیاری نوین است. تیم ماه کشت در این باره برای شما عزیزان یک مقاله جامعه تهیه کرده است. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید که به شما بگوییم آبیاری سطحی چیست و چه کاربردی دارد.

اهمیت اصلاح الگوی مصرف آب در کشاورزی

بیش از 90 درصد مصرف آب کشور در بخش کشاورزی می‌باشد. اگر با استفاده از کشاورزی صنعتی، اصلاح الگوی کشت و الگوی مصرف آب حتی فقط 10 درصد در این بخش صرفه‌جویی شود، بسیاری از  کمبودهای آب کشور جبران خواهد شد.

سیستم آبیاری زیر سطحی

آبیاری زیر سطحی روشی است که در سال های اخیر رواج پیدا کرده و کشاورزان زیادی در سراسر کشور با این روش مزارع خود را آبیاری می کنند. در این سیستم آبیاری به کمک لوله ها یا نوارهای قطره ای که در زیر سطح زمین داخل خاک گذاشته می شوند تشکیل شده و وظیفه ی تامین آب ریشه ی گیاه را به صورت مستقیم بر عهده دارد.

در آبیاری زیر سطحی، آب و هوای زیادی به ریشه گیاه می‌رسد. به همین دلیل گیاهان رشد بهتری خواهند داشت. در حال حاضر بسیاری از کشاورزان از این روش آبیاری برای مزارع و باغ خود همچون: باغ خرما ، مرکبات ، زیتون ، پسته و درختانی که ریشه های سیاه دارند.

هم‌چنین در زراعت هایی مثل سیب زمینی ، ذرت ، پنبه و فضای سبزشهری و بلوارها هم از سیستم آبیاری زیر سطحی استفاده می کنند.

مزایای آبیاری قطره ای زیر سطحی

  •  آب مستقیما در زیر خاک و درپای ریشه تخلیه شده و در همانجا نیز به مصرف گیاه می‌رسد. در نتیجه سبب کاهش تبخیر و افزایش جذب آب بیشتر در ناحیه ریشه می‌گردد.
  • در این روش بدلیل محدود بودن تبخیر، تجمع شوری نیز کمتر بوده و لذا امکان استفاده از آن در آب با شوری‌های بالاتر نیز وجود دارد.
  •  امکان آبیاری همزمان با برداشت و یا بلافاصله پس از آن به منظور تسریع در رشد.
  • آهکی شدن کمتر قطره چکان‌ها و دوام و حفاظت بیشتر.
  • راندمان آبیاری در این سیستم حدود 95 درصد می‌باشد.

آبیاری زیر سطحی چه اجزایی دارد؟

پمپ

پمپ فشار لازم برای عملکرد مناسب سامانه را تامین می‌کند. قدرت آن بستگی به دبی و فشار لازم برای تلفات افت، توپوگرافی زمین، فشار کارکرد سامانه و تلفات فشار در فیلتر‌ها و سایر اجزای سامانه می‌باشد. سامانه آبیاری قطره‌ای زیرسطحی عموما به فشار کارکرد پایینی نیاز دارد. حداقل لازم حدود ۱۰۰ کیلو پاسکال می‌باشد.

سامانه فیلتراسیون

سامانه فیلتراسیون از مهم‌ترین قسمت‌های سامانه آبیاری قطره ای زیرسطحی می‌باشد و خلاصه کردن آن به منظور کاهش هزینه‌ها، عموما سامانه آبیاری را با شکست مواجه می‌کند.

فشارسنج

عملکرد مناسب فشارسنج در مدیریت سامانه آبیاری قطره‌‌ای زیرسطحی نقش مهمی دارد و کنترل عملکرد سامانه آبیاری از نظر هماهنگی با ضوابط طراحی از طریق آن انجام می‌گیرد.

شیریک‌طرفه

جهت جلوگیری از برگشت آب هنگام خاموش کردن پمپ و جلوگیری از صدمات احتمالی به پمپ و سامانه کنترل مرکزی و برگشت کود و ذرات ریز از تانک تزریق کود به منبع آب ضروری است بعد از سامانه کنترل مرکزی، ابتدای لوله ی اصلی، ابتدای سامانه کنترل مرکزی و ابتدای لوله رانش پمپ از شیر یکطرفه آب استفاده شود.

دبی‌سنج

در این سامانه نصب دبی‌سنج برای کنترل حجم آب کاربردی ضروری است. از آنجا که قطره چکان‌ها در زیر خاک قرار دارند تنها با نصب دبی‌سنج می‌توان نسبت به گرفتکی قطره چکان‌ها و یا ایجاد ترکیدگی و پارگی لوله ها اطلاع حاصل کرد.

شیر های مربوط به واحد های آبیاری

برای قطع و وصل آب به هر واحد آبیاری از شیر‌های مذکور استفاده می‌شود.

شیرتخلیه‌هوا

این شیر‌ها برای جلوگیری از مکش منفی و مکیده شدن ذرات خاک به داخل مجاری قطره چکان‌ها هنگامی که سامانه خاموش می‌شود استفاده می‌شوند. محل نصب این شیرها در نقاط ارتفاعی و آخر لوله های نیمه اصلی می‌باشد.

خط تخلیه (شستشوی) سامانه

در انتهای هر واحد آبیاری، لترال‌ها به یک مانیفلد که شستشوی سامانه را به عهده دارد متصلند. در انتهای مانیفلد مذکور شیر تخلیه قرار دارد. وظایف مانیفلد شستشو یا خط تخلیه عبارت است از:

– شستشوی رسوبات و مواد اضافی باقیمانده در لترال‌ها و هدایت آن به محل مخصوص در نظر گرفته شده

– متعادل ساختن فشار در لترال‌ها

لوله‌های قطره‌چکان‌دار (لترال‌ها)

لوله‌های قطره‌چکان‌دار از مهم‌ترین قسمت‌های سامانه آبیاری قطره‌ای زیرسطحی است. دقت در انتخاب قطره‌چکان‌ها، تضمین کننده طول عمر سامانه و پایداری یکنواختی پخش آب در زیر سطح خاک است. ساختار بیشتر قطره‌چکان‌ها بدین گونه است که جریان آب در آن‌ها به صورت متلاطم بوده و سپس آب از سوراخ قطره چکان‌ها به صورت قطره خارج می‌شود.

معایب آبیاری زیر سطحی

همانطور که آبیاری سطحی مزایایی دارد که خدمتتان گفته شد، معایبی هم دارد که به آنها می‌پردازیم:

  • گرفتگی نازل ها توسط خاک
  • گرفتگی نازل‌ها توسط ریشه
  • گرفتگی نازل ها توسط باکتری ها و جلبک ها

هم‌چنین بعضی عوامل هستند که سیستم آبیاری زیر سطحی را پر ریسک می‌کنند مانند:جویده شدن نوارها توسط جوندگان، آسیب دبدن لوله ها توسط ماشین آلات کشاورزی ، تجمع نمک در لوله ها و    هزینه بالا.

 

چرا خرید نهال از نهالستان سهند نهال؟

این نهالستان بزرگترین تولید کننده نهال در غرب کشور با همکاری و ناظرین و کادر مجرب جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی و بیش از سه دهه در زمینه نهال کاری – نهال فروشی – خرید نهال – فروش نهال و احداث باغات مدرن اقتصادی میوه فعالیت دارد.

این شرکت سالیانه 5 هکتار نهالستان از انواع نهال پیوندی و غیر پیوندی انگور زیر کشت دارد. این نهالستان سالیانه حدود 300 هزار اصله نهال شناسنامه دار و مجوزدار تولید می کند و به داخل و خارج از کشور صادر می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *